понеділок, 17 жовтня 2011 р.

Чи знижується рівень безробіття в Україні за рахунок працевлаштування громадян?

 Зачепила мене замітка на сайті «Корреспонденту» з гучним заголовком «В Україні рекордно знижується рівень безробіття». Прочитавши її я не зміг промовчати і вирішив поділитися своїми думками на цю тему.

Рівень безробіття в Україні, дійсно, знижується. Та чи за рахунок працевлаштування, яке має робити держава? Може, це гра статистичними даними? Чи може за рахунок смертності українців? Є ще одна версія.

Нещодавно я став свідком однієї розповіді, яка була здійснена на семінарі для безробітних у Полтавському міському центрі зайнятості.

Один з безробітних попросив поради у працівника Центра зайнятості. Він розповів історію, яка з ним трапилася.

Одне з полтавських підприємств, яке займається оптовою і роздрібною торгівлею, шукало собі водія. Про це воно повідомило Центр зайнятості. Центр зайнятості направив туди вищезгаданого безробітного. Під час розмови безробітного з керівником підприємства з’ясувалося, що водієм треба буде працювати всього по дві години на день, а решту часу – вантажником. Безробітний відмовився від такої роботи «водія», посилаючись на те, що йому не можна переносити важких речей за станом здоров’я.

Керівник фірми та представник Центру зайнятості зафіксували відмову у запропонованій роботі безробітного, яку було знайдено Центром. А, виявляється, після двох таких відмов безробітного Центри зайнятості позбавляють громадянина статусу безробітного. І що виходить? Людина залишається безробітною. І, водночас, держава припиняє надавати їй державну фінансову допомогу.

А «допомогою» це важко назвати. Адже, всім відомо про те, що при нарахуванні заробітної плати завжди нараховуються і відраховуються до бюджету соціальні внески на випадок безробіття громадянина.

Тобто, людина може працювати багато років. Відраховувати внески до бюджету на випадок безробіття з заробленої зарплатні. Випадково стати безробітною. Декілька місяців отримувати так звану «допомогу». А потім після двох пропозицій місцевого Центру зайнятості – і роботу не отримати, і буде позбавлена грошової допомоги.

Що робити такій людині далі? Чому держава далі не зобов’язана піклуватися про таку категорію громадян?

Повертаючись до заголовку вищезгаданої замітки «В Україні рекордно знижується рівень безробіття» хочеться задати запитання: Та чи більше від цього стає працевлаштованих громадян?

P.S. Цю тему обов’язково донесу до народних депутатів України. Думаю, що давно вже прийшов час кардинально переглянути систему працевлаштування громадян в Україні.

Немає коментарів:

Дописати коментар